Thumbnail
Socha svaté Alžběty

Určitě jste si všimli nově umístěné sochy mezi muzeem a záchrankou. Je to po dlouhých letech první socha, se kterou se můžeme na žlutických ulicích setkat. Kde se tady vzala?
Přestože světice na sloupu vypadá svěže, není to žádná mladice. Nechala ji zhotovit hraběnka Elisabetha Seydlic ze Schönfeldu již v polovině 17. století. Byla to manželka majitele zdejšího panství Adama Jiřího Kokořovce z Kokořova. Sloup se sochou byl postaven v bývalé Chyšské ulici při cestě k sezónnímu hostinci v Lomnici. Socha byla některými autory označována jako svatá Alžběta (podle svojí donátorky hraběnky Elizabethy), jinými jako svatá Apolonie. Když totiž podle pověsti projížděla hraběnka prudkým svahem k Lomnici, její kočár se převrátil a ona si při pádu vyrazila zuby. Hraběnka na tomto místě poté nechala umístit sochu sv. Apolonie, patronky zubních lékařů.
Kolem roku 1982 byla zchátralá památka z důvodu výstavby nového panelového sídliště odstraněna a přilehlý dům zbořen. Socha byla umístěna v lapidáriu žlutického muzea v podzemí. Sloup s podstavcem ležel léta u zdi pod kostelem. Socha mladé dívky měla ulomenou ruku, ve které kdysi jistě svírala atribut - věc typickou pro určitého světce. Apolonie bývá zobrazována s kleštěmi v ruce (byla mučena trháním zubů), Alžběta s chlebem (zázrakem se jí proměnil chléb nesený chudým v květiny).
Památkáři z Lokte se dlouho radili, která světice naše socha vlastně je. Nakonec se přiklonili ke jménu Alžběty a proto nově zhotovená ruka sochy drží chléb. Letos provedl restaurátor Václav Štochl kompletní opravu sloupu i sochy. Téměř celá částka na opravu (cca 300 000,- Kč) byla hrazena z dotace Ministerstva kultury, kterou se podařilo městu získat. Památka poté našla své nové místo u severního průčelí budovy muzea, protože na původním místě již být nemůže. Vzniklo tak pěkné zákoutí, kterých máme, bohužel, ve městě pomálu. Ještě kdyby se podařilo najít jiné místo pro kontejnery na odpad, které jsou přímo naproti památce! A pak si ještě můžeme přát, aby se časem našlo umístění i pro některé další sochy, které se zatím ukrývají v interiérech (např. socha Josefa II. v muzeu, socha sv. Antonína v kostele...).
MUDr. Hana Hnyková

Foto

Autor: MUDr. Hana Hnykova, 18. srpna 2017
comments powered by Disqus